[DNA]
en nl fr

Vanaf oktober 2014 maakt PARTS onderdeel uit van een langdurige samenwerking tussen 12 partners, ondersteund door het "Creative Europe"-programma van de Europese Commissie.

[DNA] DEPARTURES AND ARRIVALS is het vervolg op de 4 DEPARTS projecten die tussen 2001 en 2014 plaatsvonden; sterke punten zijn verder uitgewerkt en nieuwe partners en werkwijzen geïntroduceerd.

Het doel van [DNA] DEPARTURES AND ARRIVALS is bij te dragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse dans in Europa en bruggen te bouwen tussen kunstonderwijs en het professionele werkveld. [DNA] begint bij het artistieke en pedagogische project van PARTS in Brussel, dat geen deel uitmaakt van het reguliere onderwijssysteem en altijd internationaal en democratisch is geweest. [DNA] biedt training, research, creatie en presentatie van werk aan een grote groep jonge Europese dansers en choreografen van alle regionale en sociale achtergronden aan.

De hoofddoelen van [DNA] zijn:

1. Studeren aan PARTS moet voor iedere talentvolle jonge student betaalbaar zijn, waar ze ook vandaan komen. [DNA] werft op internationaal niveau jonge dansers en stelt een beurzensysteem voor de geselecteerde talenten op.

2. Het openstellen van de pedagogische en artistieke ervaring van PARTS aan dansers en choreografen die ergens anders opgeleid zijn. [DNA] stelt een twee jarig Research Studios programma in PARTS op dat bedoeld is voor jonge afgestudeerde artiesten. [DNA] organiseert een jaarlijkse Summer School waarin de pedagogische modellen van PARTS met een grote groep jonge dansers gedeeld wordt. [DNA] deelt haar studio's tijdens de Summer Studios.

3. Het helpen van jonge artiesten bij hun intrede in het professionele werkveld. [DNA] ondersteunt afgestudeerden van PARTS en van andere scholen, en ondersteunt jonge choreografen uit verschillende delen van Europa waar het onderwijssysteem minder sterk ontwikkeld is door residenties, coaching, presentatie en co-productie mogelijkheden in instituten in verschillende delen van Europa. Het biedt ook permanente steun aan een kleine Focus Groep van 7-8 personen gedurende een periode van 2 tot 4 jaar.

De doelgroep van [DNA] is:

1. Talentvolle jonge dansers en choreografen uit heel Europa die een geavanceerde artistieke opleiding willen volgen.

2. Jonge professionele choreografen afgestudeerd aan PARTS of andere centrale of perifere scholen die hun professionele carrière willen opstarten (Panorama Groep).

3. Jonge choreografen die permanente ondersteuning gedurende 2-4 jaar zullen ontvangen [Focus Groep].

Partners

Partners in het project zijn Alkantara (Lissabon, Portugal), Centre de Développement Chorégraphique (Toulouse, Frankrijk), Hellenic Festival (Athene, Griekenland), Hebbel am Ufer (Berlijn, Duitsland), Kunstencentrum Vooruit (Gent, België), MDT (Stockholm, Zweden), New Theatre Institute of Latvia (Riga, Letland), PACT Zollverein Choreographisches Zentrum NRW (Essen, Duitsland), Spring Utrecht (Utrecht, Nederland) Station Service for Contemporary Dance (Belgrado, Servië), Trafo House of Contemporary Arts (Budapest, Hongarije), en Zodiak Center for New Dance (Helsinki, Finland).

Het project is in oktober 2014 van start gegaan en loopt tot eind september 2018. Vanaf februari 2015 doet de website www.departuresandarrivals.eu verslag van de activiteiten.