SPautumn14 - Bart Grietens

Dansand 1 Tine Declerck

Dansand 2 Tine Declerck

Dansand 3 Tine Declerck


Dansand 4 Tine Declerck

Dansand 5 Tie Declerck

Op de foto's hierboven kan je de studenten van de Training Cycle aan het werk zien in de creatie Anechoic die Cindy Van Acker ter gelegenheid van Dansand! in juli voor hen maakte. Meer informatie over Dansand! vind je hier.

fotograaf: Tine Declerck

 

 

 

 Manufacture

PARTS is een initiatief van Rosas en De Munt. De school wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en krijgt aanvullende financiële steun van de Nationale Loterij en het netwerk [DNA]. [DNA] wordt gesteund door de Europese Commissie (Programma Cultuur). PARTS en Hes-so/La Manufacture (Lausanne, CH) zijn partnerinstituten in de hogere opleiding hedendaagse dans voor de periode 2013-2017.

Student Performances Autumn 2014

Op 5, 6, 7 en 8 november organiseert P.A.R.T.S. de Student Performances Autumn 2014. Er zal een selectie van solo's van de Training Cyclus studenten te zien zijn, en fragmenten van Drumming (een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker uit 1998).
!! Update!!  De Student Performances van vrijdag 7 en zaterdag 8 november zijn volledig uitverkocht. Op vrijdag 7 november kan u zich inschrijven op de wachtlijst van 09.00 tot 16.00. U kan steeds ook de dag zelf naar de voorstellingen komen, maar een plaats is dan niet gegarandeerd. Indien u al een ticket hebt gelieve dan de avond zelf aanwezig te zijn ten laatste om 19.50. Op dat moment worden de gereserveerde, niet-afgehaalde tickets vrijgegeven voor de wachtlijst. 

Lees meer.

Early Works van Trisha Brown in Leuven met PARTS studente Laura-Maria Poletti

Op dinsdag 7 oktober en woensdag 8 oktober worden in de Predikherenkerk in Leuven enkele Early Works van Trisha Brown opgevoerd. Speciaal voor deze opvoering vroeg het gezelschap aan Laura-Maria Poletti om mee te dansen. Lees meer

RE:Zeitung op tournee in 2014-2015

In 2013 creëerde PARTS met zes pas afgestudeerde dansers RE:Zeitung, een bewerking van de Rosas-creatie Zeitung uit 2009. Na een succesvolle tournee in het seizoen 2013-2014, zal ook in het seizoen 2014-2015 P.A.R.T.S. de creatie Re:Zeitung op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland spelen. In dit seizoen zal een licht gewijzigde cast het herwerkte repertoirestuk brengen: Mohamed Toukabri (generatie 9) wordt vervangen door de net afgestudeerde Jason Respilieux (generatie 10). Lees verder


Nieuw programma Research Studios - eerste pilootproject februari - juni 2015

!! Update: de deadline voor het indienen van het dossier is verschoven naar 17 oktober 2014!!

In 2015 start PARTS het nieuwe programma Research Studios, gericht op choreografen met een Masterdiploma en/of enkele jaren professionele ervaring. De deelnemers zijn geïnteresseerd om hun choreografische taal te onderzoeken en verdiepen in een omgeving waarin de belangrijkste werkvormen reflectie, studio-experiment, uitwisseling en samenwerking met andere kunstenaars zijn.

In 2015-2016 zullen twee pilootpojecten voor dit nieuwe programma worden georganiseerd: een eerste tussen februari en juni 2015, en een tweede tussen augustus 2015 en november 2016. Beide piootprojecten draaien rond de relatie tussen dans en muziek, en het eerste pilootpoject zal het choreografisch werk van Anne Teresa De Keersmaeker als uitgangspunt hebben.

Kijk hier voor meer informatie over het programma, het deelnemersprofiel en de toelatingsprocedure.

 

Interview met Thibault Lac in Time Out New York

De ex-student Thibault Lac danste met de New Yorkse choreograph Trajall Harrell in verschillende versies van zijn 'Twenty looks or Paris is Burning at the Judson Church'. Naar aanleiding van een presentatie van al die stukken in The Kitchen hield Time Out New York een lang interview met Thibault. Hij kijkt daarin terug op zijn opleiding aan PARTS. Lees verder.


PARTS Graduation Tour 2014 – een terugblik

De studenten van de Research Cyclus sluiten naar traditie hun opleiding af met een tournee van hun afstudeerwerk. Ze tonen hun werk in professionele theaters en festivals, en het is hun visitekaartje waarmee ze de professionele wereld binnenstappen.

De tournee van generatie 10 bestond uit 3 programma’s: 2 programma’s met eigen creaties (solo, duet, trio) en 1 programma met het repertoireproject ‘Another Song’. Op sommige plekken werden die programma’s aangevuld met ouder werk van de studenten en een ander repertoirewerk ‘A Love Supreme’.

De studenten toonden hun werk in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, Oostende, Amsterdam, Essen, Poznan en Istanbul – in totaal 32 verschillende voorstellingen voor heel uiteenlopende groepen toeschouwers, in theaters maar ook op een plein in Poznan, het strand van Oostende of een betonnen amfitheater in een parkje in Istanbul.

PARTS dankt alle organisatoren voor hun enthousiasme en vertrouwen in het werk van nog onbekende jonge kunstenaars.

 

6, 7 en 8 september: Septemberfestival in Gaasbeek

Op 6, 7 en 8 september organiseerde De School Van Gaasbeek het Septemberfestival, waarmee ze de deuren openzetten voor het grote publiek. Het festival nodigde PARTS uit om werk te tonen van de – ondertussen afgestudeerde – studenten die daar aan hun eindwerk gesleuteld hebben. Lees verder.

 

2014-2015: P.A.R.T.S. gaat zijn 20ste schooljaar in

Over enkele dagen start P.A.R.T.S. het 20ste schooljaar sinds de start van de school in 1995. Op 1 september 2014 zullen een vijftigtal studenten het tweede jaar Training Cycle inzetten.
Tijdens het reguliere lesprogramma met danslessen, workshops, muziek, theater en theorie werken ze met gekende en nieuwe docenten als Rasmus Ome, Lance Gries, Laura Aris, Libby Farr, Johanne Saunier Alain Franco, David Hernandez, Matteo Fargion, Cynthia Loemij en vele anderen.  Alle studenten creëren ook een duet dat wordt ontwikkeld in samenwerking met muzikanten van de masteropleiding GAME van het KASK in Gent. In november, februari en juni tonen ze hun werk tijdens de gekende Student Performances.

Daarnaast is PARTS in volle voorbereiding voor het eerste pilootproject van het nieuwe Research Studios programma, dat loopt van februari tot juni 2015. In oktober en november worden de deelnemers hiervoor geselecteerd. Meer informatie daarover kan je hieronder lezen.

Als je op de hoogte wil blijven van de toekomstige projecten en publieke evenementen, schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief hier.

 

Dansand!

Het academiejaar 2013-2014 zit er zo goed als op voor de P.A.R.T.S. studenten. De Training Cyclus zal de laatste twee weken nog werken aan een creatie die Cindy Van Acker speciaal voor hen maakt, en die getoond zal worden op Dansand! in Oostende. De Research Cyclus zit nog volop in hun tournee. Hun afstudeerwerken zijn nog te zien in de Kaaistudio's in Brussel, op het Malta Festival in Poznan (Polen), op Dansand! in Oostende en op de Mimar Sinan University Bomonti Campus in Istanbul (Turkije). Lees verder.

 

Graduation Tour 2014

Vanaf 21 mei presenteren de 22 studenten van het 4e jaar hun afstudeerwerken, in 28 voorstellingen in Leuven, Antwerpen, Essen, Gent, Brussel, Amsterdam, Poznan, Oostende en Istanbul. Lees verder.

 

SummerSchool 2014

De vijfde editie van de PARTS SummerSchool duurt 5 weken, van 14 juli tot 15 augustus, en biedt lessen yoga, ballet, hedendaagse dans, workshops Rosas repertoire en een divers aanbod van andere dansworkshops.

De docenten zijn Khosro Adibi, Nicholas Tiishang Aphane, Florence Augendre, Eleanor Bauer, Nordine Benchorf, Stéphane Bourhis, Benoît Caussé, Marta Coronado, Michel Debrulle, Dominique Duszynski,Laia Puig Escandell, Libby Farr, Nadine Ganase, Julyen Hamilton, David Hernandez, Mark Lorimer, Martin Nachbar, Roberto Olivan de la Iglesia, Francesco Scavetta, Mårten Spångberg, Davide Sportelli, Sandy Williams en David Zambrano.

Details zijn te vinden op deze pagina. Inschrijven kan nog steeds!

 

Summer Studios 2014

Rosas en P.A.R.T.S. stellen tussen 14 juli en 15 augustus hun dansstudio’s ter beschikking van choreografen.
Voor meer informatie en het inschrijvingsformulier, klik hier.

 

Beginner's mind - documentaire

Tijdens het uitwisselingsproject in Senegal in 2013 namen de studenten ook deel aan het project 'Scéno Urbaines' dat plaatsvond in Dakar, met een geïmproviseerde performance op basis van een idee van Benjamin Vandewalle. De chroeograaf maakte ook een korte documentaire over die interventie, die je hiernaast kan zien.

 

Performing Arts Training 2013-2016

In september 2013 wijzigt PARTS de structuur van haar opleiding.
In 1995 werkte de school met een programmaschema van drie jaar. In 2000 veranderden we dat in een vierjarig programma: twee jaar ‘Training’ en twee jaar ‘Research’.
Vanaf nu evolueren we naar twee volledig onafhankelijke formats. Het Training programma zal drie jaar beslaan. Het Research programma blijft twee jaar. Het ene wordt ‘Performing Arts Training’ genoemd en het andere ‘Research Studios’. Beide blijven voorlopig werktitels.
De Training-groep zal bestaan uit 50 studenten, de Research-groep uit 12 studenten.
De eerste Training nieuwe stijl gaat van start in september 2013. De eerste Research nieuwe stijl volgt in 2015.

Hier vind je een korte beschrijving van wat studenten kunnen verwachten van de nieuwe Training cyclus die dus ‘Performing Arts Training’ zal heten. Details van het programma worden in januari 2013 bekend gemaakt.

Als je interesse hebt om in PARTS te studeren en je wil op de hoogte blijven vanonze plannen voor het programma, schrijf dan een email naar Eva Vanhole, onze verantwoordelijke Studentenzaken: eva@parts.be.

Audities voor de nieuwe Training cyclus worden georganiseerd tussen januari en april 2013. 

 

PARTS mailing lijst

Wil je op de hoogte gehouden worden van voorstellingen, audities en open lessen op PARTS?
Klik hier om je in te schrijven.

 

Anne Teresa De Keersmaeker

PARTS werd opgericht in 1994 door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard foccroulle, directeur van de nationale opera De Munt. Onder de nieuwe directie van Peter De Caluwe blijft de Munt een structurele partner van PARTS. Voor meer informatie over de activiteiten van De Munt, ga naar www.demunt.be.
Anne Teresa De Keersmaeker is directeur van PARTS vanaf de oprichting. Haar artistieke visie en werk, ontwikkeld sinds 1982, zijn een permanente bron van inspiratie voor het pedagogisch programma van PARTS. Voor meer achtergrond over het programma, ga naar de presentatie van de school. Voor meer informatie over het choreografisch werk van Anne Teresa De Keersmaeker en het Rosas-gezelschap, ga naar www.rosas.be

test