Manufacture

PARTS is een initiatief van Rosas en De Munt. De school wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en krijgt aanvullende financiële steun van de Nationale Loterij en het netwerk [DNA]. [DNA] wordt gesteund door de Europese Commissie (Programma Cultuur). PARTS en Hes-so/La Manufacture (Lausanne, CH) zijn partnerinstituten in de hogere opleiding hedendaagse dans voor de periode 2013-2017.

Herneming Un Sacre du Printemps – Daniel Linehan en ex-studenten PARTS 

In het najaar van 2013 maakte choreograaf Daniel Linehan samen met dramaturg Alain Franco een creatie voor 14 studenten van het 4e jaar van PARTS, waarin hij zijn lezing gaf van de honderdjarige partituur van Igor Stravinsky’s Sacre du Printemps. Ze werkten daarbij ook samen met dirigent Vincenzo Casale en het TWIS Youth Orchestra van het Conservatoire royal de Bruxelles, voor twee presentaties in de Rosas Performance Space.

In 2015 herneemt Daniel Linehan deze creatie in een professionele context, met de originele cast (intussen afgestudeerd), als eerste productie van zijn nieuwe gezelschap Hiatus. De voorstelling gaat in première in deSingel in Antwerpen op 13/2, in samenwerking met dirigent Vincenzo Casale en muzikanten van TWIS en van het Conservatorium van Antwerpen. In de zomer is de voorstelling nog te zien in Rijsel en Marseille, met de muziek in de versie voor 2 piano’s gespeeld door Alain Franco en Jean-Luc Plouvier.

Meer informatie: Caravan Production 

 

RE:Zeitung op tournee in 2014-2015

In 2013 creëerde PARTS met zes pas afgestudeerde dansers RE:Zeitung, een bewerking van de Rosas-creatie Zeitung uit 2009. Na een succesvolle tournee in het seizoen 2013-2014, zal ook in het seizoen 2014-2015 P.A.R.T.S. de creatie Re:Zeitung op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland spelen. In dit seizoen zal een licht gewijzigde cast het herwerkte repertoirestuk brengen: Mohamed Toukabri (generatie 9) wordt vervangen door de net afgestudeerde Jason Respilieux (generatie 10). Lees verder

 

Nieuw programma Research Studios - eerste pilootproject februari - juni 2015

In 2015 start PARTS het nieuwe programma Research Studios, gericht op choreografen met een Masterdiploma en/of enkele jaren professionele ervaring. De deelnemers zijn geïnteresseerd om hun choreografische taal te onderzoeken en verdiepen in een omgeving waarin de belangrijkste werkvormen reflectie, studio-experiment, uitwisseling en samenwerking met andere kunstenaars zijn.

In 2015-2016 zullen twee pilootpojecten voor dit nieuwe programma worden georganiseerd: een eerste tussen februari en juni 2015, en een tweede tussen augustus 2015 en november 2016. Beide piootprojecten draaien rond de relatie tussen dans en muziek, en het eerste pilootpoject zal het choreografisch werk van Anne Teresa De Keersmaeker als uitgangspunt hebben.

Kijk hier voor meer informatie over het programma, het deelnemersprofiel en de toelatingsprocedure.

 

PARTS Graduation Tour 2014 – een terugblik

De studenten van de Research Cyclus sluiten naar traditie hun opleiding af met een tournee van hun afstudeerwerk. Ze tonen hun werk in professionele theaters en festivals, en het is hun visitekaartje waarmee ze de professionele wereld binnenstappen.

De tournee van generatie 10 bestond uit 3 programma’s: 2 programma’s met eigen creaties (solo, duet, trio) en 1 programma met het repertoireproject ‘Another Song’. Op sommige plekken werden die programma’s aangevuld met ouder werk van de studenten en een ander repertoirewerk ‘A Love Supreme’.

De studenten toonden hun werk in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, Oostende, Amsterdam, Essen, Poznan en Istanbul – in totaal 32 verschillende voorstellingen voor heel uiteenlopende groepen toeschouwers, in theaters maar ook op een plein in Poznan, het strand van Oostende of een betonnen amfitheater in een parkje in Istanbul.

PARTS dankt alle organisatoren voor hun enthousiasme en vertrouwen in het werk van nog onbekende jonge kunstenaars.

 

2014-2015: P.A.R.T.S. gaat zijn 20ste schooljaar in

Over enkele dagen start P.A.R.T.S. het 20ste schooljaar sinds de start van de school in 1995. Op 1 september 2014 zullen een vijftigtal studenten het tweede jaar Training Cycle inzetten.
Tijdens het reguliere lesprogramma met danslessen, workshops, muziek, theater en theorie werken ze met gekende en nieuwe docenten als Rasmus Ome, Lance Gries, Laura Aris, Libby Farr, Johanne Saunier Alain Franco, David Hernandez, Matteo Fargion, Cynthia Loemij en vele anderen.  Alle studenten creëren ook een duet dat wordt ontwikkeld in samenwerking met muzikanten van de masteropleiding GAME van het KASK in Gent. In november, februari en juni tonen ze hun werk tijdens de gekende Student Performances.

Daarnaast is PARTS in volle voorbereiding voor het eerste pilootproject van het nieuwe Research Studios programma, dat loopt van februari tot juni 2015. In oktober en november worden de deelnemers hiervoor geselecteerd. Meer informatie daarover kan je hieronder lezen.

Als je op de hoogte wil blijven van de toekomstige projecten en publieke evenementen, schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief hier.

 

PARTS mailing lijst

Wil je op de hoogte gehouden worden van voorstellingen, audities en open lessen op PARTS?
Klik hier om je in te schrijven.

 

Anne Teresa De Keersmaeker

PARTS werd opgericht in 1994 door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard foccroulle, directeur van de nationale opera De Munt. Onder de nieuwe directie van Peter De Caluwe blijft de Munt een structurele partner van PARTS. Voor meer informatie over de activiteiten van De Munt, ga naar www.demunt.be.
Anne Teresa De Keersmaeker is directeur van PARTS vanaf de oprichting. Haar artistieke visie en werk, ontwikkeld sinds 1982, zijn een permanente bron van inspiratie voor het pedagogisch programma van PARTS. Voor meer achtergrond over het programma, ga naar de presentatie van de school. Voor meer informatie over het choreografisch werk van Anne Teresa De Keersmaeker en het Rosas-gezelschap, ga naar www.rosas.be

test