Workshops Trisha Brown repertoire voor professionele dansers en dansstudenten - 4 zaterdagen in januari en februari

In januari en februari geeft Kathleen Fischer (ex-danser Trisha Brown Dance Company) gedurende vier zaterdagen repertoireworkshops rond Trisha Brown. Deze workshops staan open voor professionele dansers en studenten in voltijdse dansopleidingen. Ze kunnen per week gevolgd worden. Wil je graag materiaal leren uit Set and ReSetAstral Convertible Foray Forêt? Mis deze kans dan niet!

De sessie van 4 februari is al volzet. Voor deandere zijn er nog enkelep laatsen beschikbaar!
Meer informatie 

 

Research Studios 2017-2018: Movement - Sound - Word

In 2017-2018 organiseert PARTS een nieuw eenjarig programma voor de Research Studios, gericht op jonge choreografen, performers en dramaturgen. Het programma spitst zich toe op 'reflectieve oraliteit/auraliteit', en onderzoekt hoe dans en choreografie gevoed kunnen worden vanuit experimentele muziek en poëzie. De coördinatie is in handen van Bojana Cvejic en Alain Franco.

Om meer te weten over de inhoud en de structuur van het programma, het profiel van de deelnemers en de auditieprocedure, ga naar de Research Studios pagina.

 

PARTS - een impressie door een van de studenten

Nieuwe gezichten, nieuwe ervaringen, een nieuwe stad – kortom een nieuw leven. Ongeveer drie maanden geleden ging ons eerste jaar van start. Vanaf dag één was het intens, maar op een goede manier. De groep deelt eenzelfde enthousiasme voor danspraktijk en –theorie. De interesse in de ontstaansgeschiedenis en recente ontwikkelingen binnen het danslandschap is groot. Hoewel we uit alle hoeken van de wereld komen met verschillende culturele achtergronden en een verschillende moedertaal, vinden we toch een manier om met elkaar te communiceren, en onze ervaringen te delen. We gebruiken al deze verschillen op een productieve manier en bouwen zo aan een eigen en veelzijdige groep. Lees meer.

 

Een impressie door pianobegeleider François Chamaraux

In P.A.R.T.S. wordt elke balletles live begeleidt. Hoewel de muzikant een belangrijke rol speelt en altijd aanwezig is tijdens de lessen, is hij niet altijd zichtbaar.  Dit jaar verzorgen François Chamaraux, Elisabeth Flynn en Pieter Smout de pianobegeleiding. François Chamaraux schreef een reflectie over zijn job neer:

Muziekscholen en conservatoria leiden pianisten vaak op tot solisten. Zelf op hoog niveau worden ze begeleidt naar een solitaire praktijk. Begeleiding is in vergelijking hiermee een heel andere kunst, die een specifiek apparaat aan vaardigheden vereist. Het grootste verschil schuilt in het belang van het luisteren en het permanente bewust zijn van het handelen van de andere kunstenaars. Indien nodig moet de begeleider flexibel zijn en zijn spel aanpassen. Het is deze interactie met andere kunstenaars, die ik interessant vind. Het geeft me het gevoel dat mijn kunst ten dienste staat van anderen. Lees meer.

 

Research Studios werken samen met School of Arts Gent

De derde en laatste cluster van de Research Studios staat in het teken van ‘The musical body’: op welke manier kunnen muziek en choreografie elkaar beïnvloeden, voorbij de ‘klassieke’ wijze waarop muzikanten de muziek voor een choreografie verzorgen? In hun exploratiedrang zijn muziek en dans al langer op elkaars terrein gaan kijken: componisten schrijven muziek waarin het lichaam en de bewegingen van de muzikant belangrijke parameters worden, en choreografen laten zich in hun composities inspireren door werkwijzen uit de muziek. Lees meer.

 

PARTS graduates succesvol in jaaroverzicht 2016 van Tanz magazine

Het magazine Tanz verkoos Anne Teresa De Keersmaeker tot choreograaf van het jaar en nominerde 14 voormalige studenten voor diverse categorieën. Meer

 

Nieuw boek P.A.R.T.S. 20 years - 50 portraits

Het boek “20 years – 50 portraits” is speciaal gemaakt voor het twintigjarig bestaan van PARTS. In het boek kijkt de school terug in de tijd en komen vijftig ex-studenten aan het woord die elk hun uniek verhaal vertellen over wat dans voor hen betekent en welke rol PARTS daarin speelt. Deze portretten worden voorafgegaan door een interview met Anne Teresa De Keersmaeker. Honderd foto’s uit de voorbije twintig jaar sluiten het boek af, gevolgd door een overzicht van alle studenten, docenten en medewerkers die de afgelopen twintig jaar hebben bijgedragen aan de uitbouw van PARTS.

De volledige lijst met geïnterviewde dansers en choreografen vind je hier.

Als voorsmaakje van de look and feel van het boek kan je hier het interview met Salva sanchis downloaden.

Het boek is beschikbaar voor €34,50, exclusief verzendkosten. Bestellen kan via jens@parts.be.

 

Départs 2009-2014 geselecteerd als Success Story door de Europese Commissie

In 2009 initieerde PARTS het vijfjarig Europees project 'Départs, Practices for an integrated development of European contemporary dance’, in samenwerking met 10 partners uit 9 landen. Het project liep tot 2014. Met trots meldt PARTS dat de Europese Commissie het project recent als ‘Success Story’ labelde, als een uitzonderlijk project omwille van zijn 'impact, bijdrage aan beleidsontwikkeling, vernieuwende resultaten en creatieve benaderingen'. Lees verder…

 

PARTS mailing lijst

Wil je op de hoogte gehouden worden van voorstellingen, audities en open lessen op PARTS?
Klik hier om je in te schrijven.

 

Anne Teresa De Keersmaeker

PARTS werd opgericht in 1994 door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard foccroulle, directeur van de nationale opera De Munt. Onder de nieuwe directie van Peter De Caluwe blijft de Munt een structurele partner van PARTS. Voor meer informatie over de activiteiten van De Munt, ga naar www.demunt.be.
Anne Teresa De Keersmaeker is directeur van PARTS vanaf de oprichting. Haar artistieke visie en werk, ontwikkeld sinds 1982, zijn een permanente bron van inspiratie voor het pedagogisch programma van PARTS. Voor meer achtergrond over het programma, ga naar de presentatie van de school. Voor meer informatie over het choreografisch werk van Anne Teresa De Keersmaeker en het Rosas-gezelschap, ga naar www.rosas.be


 

  Manufacture

 

PARTS was founded by Rosas and De Munt/La Monnaie. The school is funded by the Ministry of Education of the Flemish Community and receives additional support from the project [DNA] Departures and Arrivals. [DNA] is funded by the European Commission (Creative Europe Program). PARTS and HES-SO/Manufacture (Lausanne, CH) are 2013-2017 partner institutions for higher education in contemporary dance.

 


 

PARTS Facebook PARTS Twitter.PARTS Instagram


Bekijk video op YouTube

photo Bart Grietens

Bewonderen van  “Het vlot van Medusa" van Théodore Gericault in de les Kunstgeschiedenis van Robin van Besien

Robin van Besien, Audrey Merilus, Jonas Gineika, Jean-Baptiste Portier, Luis Miguel Ramirez Munoz discussiëren over pictoriële ruimte in de les Kunstgeschiedenis.

Wai Lok Chan en Tessa Hall warmen op voor de les contactimprovisatie met Martin Nachbar. 

Wai Lok Chan, Tessa Hall, Keren Kraizer, Synne Elve Enoksen, Cassandre Cantillon warmen op voor de les contactimprovisatie met Martin Nachbar.

Maureen Bator and Aminata Diallo vinden ritme in beweging in de Ritmeklas van Michel Debrulle.

Thomas Higginson geeft een serenade voor Rita Alves in de Zangklas van Lucy Grauman

Fabienne Seveillac, lerares Zang.

PARTS20 celebrations at Beursschouwburg

test