nieuws
en nl fr

Kickoff of the Erasmus+ Cooperation partnership on Diversity in European Higher Dance Education.

Van 13 tot 16 september vindt in Utrecht (NL) de opstart plaats van een onderzoeksproject rond diversiteit in hogere dansopledingen. PARTS, La Manufacture (Lausanne, Zwitserland), Stockholm University of the Arts Zweden) en University College Utrecht zullen gedurende twee jaar intensief samenwerken rond de vraag hoe zij als internationaal georiënteerde instellingen omgaan met diversiteit en de strijd tegen discriminatie binnen hun structuren.

Het domein van de dans is een specifieke casus in de globale vraagstukken rond racisme, sexisme en discriminatie, omwille van het inherent internationale karakter van het dansveld, het verkennen van artistieke en fysieke grenzen dat eigen is aan de danspraktijken en de complexiteit aan rollen die studenten en docenten innemen.

Een team van docenten en alumni uit de drie dansscholen in Brussel, Lausanne en Stockholm, bijgestaan door twee diversiteitsexperts uit Utrecht, gaat de praktijken rond diversiteit in de drie scholen nauwgezet onderzoeken, om te leren van elkaars best practices en om te komen tot een drievoudige output: een rapport over de omgang van de drie dansscholen met diversiteit, het uittekenen van een opleiding rond diversiteit voor dansdocenten, en het opstellen een praktische en theoretische cursus rond diversiteit die in het programma van de scholen zal worden geïmplementeerd en zal ter beschikking worden gesteld van het ruimere veld.

De vierdaagse meeting in Utrecht is het startschot van het project. In november 2023 komt het onderzoeksteam een volledige week in PARTS werken met studenten, alumni en docenten, nadien volgen nog gelijkaardige onderzoeksweken in Stockholm en Lausanne. Binnenkort wordt een website gelanceerd waarop de ontwikkelingen binnen het project publiek gedeeld worden.

PARTS is de coördinator van het project.
Dit project vindt plaats in het kader van het programma Erasmus+, en wordt gecofinancierd door de Europese Unie.

IMG 20230914 123902