PARTS – Research Studios  2017 en verder

In februari 2015 startte een twee jaar durende pilootfase, waarin een nieuw model van de tweede cyclus van PARTS uitgetest en verder ontwikkeld werd. Dit gebeurde onder de naam Research Studios. In december 2016 wordt het pilootproject van de Research Studios afgerond.

In de toekomst zal het programma van de voortgezette cyclus op twee verschillende manieren ingevuld worden. Research Studios wordt opgedeeld in een Studio-richting en een Research-richting. Beide opties zijn onafhankelijk van elkaar, hebben een verschillende doelgroep, een verschillende duur en vanzelfsprekend ook een verschillend programma.

STUDIOS
- alleen toegankelijk voor choreografen die een volledige Training-cyclus in PARTS gevolgd hebben
- programma van twee jaar, voor het eerst georganiseerd februari 2017 t/m december 2018 (burgerlijk jaarkalender)
- maximaal 4-6 deelnemers
- ontwikkeling van een eigen artistieke signatuur, in een permanente kritische dialoog met de medestudenten
- zelfrealisatie: het lessenprogramma wordt samen met de opleidingscoördinator opgesteld, op maat van de noden van de groep
- individueel theorieprogramma
- artistieke output staat voorop, via collectieve creaties en eigen werk

RESEARCH
- open voor dansers en choreografen die (recent of vroeger) de Training-cyclus in PARTS gevolgd hebben, en voor iedereen die houder is van een bachelor in dans of een master in een professionele of academische kunstopleiding
- programma van één jaar, voor het eerst georganiseerd september 2017 t/m juni 2018 (schooljaarkalender)
- maximaal 8-12 deelnemers
-  een onderzoeksprogramma dat kadert binnen een voorafbepaald afgelijnd thema
- de deelnemers formuleren individueel een onderzoeksproject binnen het centrale thema
- een groot accent op theoretisch en academisch werk, via lezingen, masterclasses en seminaries
- workshops en eigen onderzoekswerk in de studio (collectief en individueel), waarvan de finaliteit bepaald wordt in dialoog met de opleidingscoördinatoren

 In november 2017 zal gedetailleerde informatie over dit nieuwe programma (inhoud, procedure tot inschrijving) gepubliceerd worden.

 

SummerSchool 2016 - er zijn nog plaatsen beschikbaar!

Dit jaar vindt de SummerSchool plaats tussen 11 juli en 12 augustus. Zoals de vorige jaren kan je in de voormiddag lessen ballet en hedendaagse dans volgen, en in de namiddag workshops met PARTS-docenten en repertoirefragmenten van Rosas aanleren. 

Het is nog steeds mogelijk om in te schrijven voor verschillende lessen en workshops eind juli en in augustus! Kijk hier voor meer informatie.

 

Work/Travail/Arbeid in London

Dit weekend (8-10 juli) presenteert Anne Teresa De Keermsaeker de performatieve tentoonstelling Work/Travail/Arbeid in de turbine Hall van Tate Modern in Londen.  Van de 20 dansers in de cast zijn er niet minder dan 12 die op PARTS studeerden, sommigen beëindigden slechts enkele weken geleden hun opleiding. Bovendien nodigde Anne Teresa De Keersmaeker alle studenten van Generatie XI uit om deel te nemen aan het evenement, door een workshop speciaal voor hen te organiseren (die ook door het publiek bekeken kan worden), waarin ze met hen rond de principes van de choreografie werkt. Zowaar een groots einde voor hun driejarige opleiding in PARTS…

Uit het persbericht van Tate Modern: “Work/Travail/Arbeid aims to reveal the choreographic backbone of Anne Teresa De Keersmaeker's oeuvre. In parallel with the exhibition, the choreographer will be holding workshops for students from the Brussels-based P.A.R.T.S dance academy, founded by De Keersmaeker in 1995. Located on the terrace outside the entrance to the Switch House, the workshop sessions will elaborate on the artistic principles developed by De Keersmaeker in Work/Travail/Arbeid. These workshops will provide P.A.R.T.S students with the opportunity to share the same artistic dynamic as the dancers in the Turbine Hall while also developing their own choreographic language based on the material presented in the exhibition.”

Meer informatie: http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/anne-teresa-de-keersmaeker

 

GXI Festival - 4-7 juli, 19u30

Helemaal aan het einde van hun driejarig traject organiseren de studenten van Generatie XI hun eigen festival, waarin ze eigen werk tonnen dat ze in de voorbije drie jaar ontwikkelden. Verspreid over vier verschillende programma’s tonen ze solo’s, duetten en groepswerk, snapshots, installaties en parcours.
Kom op ontdekkingsreis in PARTS! Meer informatie hier

 

Generatie XI 2013-2016

Op zondag 19 studeerden de 35 studenten van Generatie XI officieel af! Meer dan 150 mensen waren aanwezig  op het afstudeerfeest, vele onder hen ouders die van heel ver (Vernigde Staten, Japan, Rusland, Oezbekistan...) of minder ver kwamen om hun zoon of dochter te zien afstuderen. Guy Gypens, directeur van het Brusslese Kaaitheater, hield de afstudeerspeech, en daarnaast waren er toespraken van adjunct-directeur Theo Van Rompay en directeur Anne Teresa De Keersmaeker. De studenten schreven elkaar mooie, ontroerende en grappige vaarwel-briefjes, en de ceremonie werd afgerond met een drink, een walking diner en een feest zonder einde...

De studenten van Generatie XI kan je nog aan het werk zien in de Kaaitheaterstudio's in Brussel op 22, 23, 25 en 26 juni, in Amsterdam op 28 en 29 juni, en ze ronden het af met het Generation XI Festival in PARTS op 4, 5, 6 en 7 juli (cf. supra).

 

Nieuw boek P.A.R.T.S. 20 years - 50 portraits

Het boek “20 years – 50 portraits” is speciaal gemaakt voor het twintigjarig bestaan van PARTS. In het boek kijkt de school terug in de tijd en komen vijftig ex-studenten aan het woord die elk hun uniek verhaal vertellen over wat dans voor hen betekent en welke rol PARTS daarin speelt. Deze portretten worden voorafgegaan door een interview met Anne Teresa De Keersmaeker. Honderd foto’s uit de voorbije twintig jaar sluiten het boek af, gevolgd door een overzicht van alle studenten, docenten en medewerkers die de afgelopen twintig jaar hebben bijgedragen aan de uitbouw van PARTS.

De volledige lijst met geïnterviewde dansers en choreografen vind je hier.

Als voorsmaakje van de look and feel van het boek kan je hier het interview met Salva sanchis downloaden.

Het boek is beschikbaar voor €34,50, exclusief verzendkosten. Bestellen kan via jens@parts.be.

 

Een blik in de Research Studios

Eind mei eindigde de 2e cluster van Piloot #2 van de Research Studios. Sinds februari werkten de 10 studenten van de Research Studios rond de noties tijd en ritme, onder begeleiding van Bojana Cvejic en Tom Engels, met workshops en seminaries van o.a. Diedrich Diederichsen, Badco., Eszter Salamon, Marten Spangberg en anderen. Naast deze seminaries werkten ze ook aan een individueel onderzoekstraject, waravan een aantal resultaten getoond werden op PARTS@work 9 en 10. In een reeks interviews met Johanna Cockx presenteren een aantal studenten de thema's en ideeën waarrond ze werken. De interviews vind je hier.

 

Audities 2016-2019 - een terugblik

Het auditieproces voor de Training cyclus 2016-209, dat startte in januari, is achter de rug. Kijk hier voor een terugblik.

 

Départs 2009-2014 geselecteerd als Success Story door de Europese Commissie

In 2009 initieerde PARTS het vijfjarig Europees project 'Départs, Practices for an integrated development of European contemporary dance’, in samenwerking met 10 partners uit 9 landen. Het project liep tot 2014. Met trots meldt PARTS dat de Europese Commissie het project recent als ‘Success Story’ labelde, als een uitzonderlijk project omwille van zijn 'impact, bijdrage aan beleidsontwikkeling, vernieuwende resultaten en creatieve benaderingen'. Lees verder…

 

PARTS mailing lijst

Wil je op de hoogte gehouden worden van voorstellingen, audities en open lessen op PARTS?
Klik hier om je in te schrijven.

 

Anne Teresa De Keersmaeker

PARTS werd opgericht in 1994 door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard foccroulle, directeur van de nationale opera De Munt. Onder de nieuwe directie van Peter De Caluwe blijft de Munt een structurele partner van PARTS. Voor meer informatie over de activiteiten van De Munt, ga naar www.demunt.be.
Anne Teresa De Keersmaeker is directeur van PARTS vanaf de oprichting. Haar artistieke visie en werk, ontwikkeld sinds 1982, zijn een permanente bron van inspiratie voor het pedagogisch programma van PARTS. Voor meer achtergrond over het programma, ga naar de presentatie van de school. Voor meer informatie over het choreografisch werk van Anne Teresa De Keersmaeker en het Rosas-gezelschap, ga naar www.rosas.be


 

  Manufacture

 

PARTS was founded by Rosas and De Munt/La Monnaie. The school is funded by the Ministry of Education of the Flemish Community and receives additional support from the project [DNA] Departures and Arrivals. [DNA] is funded by the European Commission (Creative Europe Program). PARTS and HES-SO/Manufacture (Lausanne, CH) are 2013-2017 partner institutions for higher education in contemporary dance.

 


 

PARTS Facebook PARTS Twitter.PARTS Instagram

Work/Travail/Arbeid at Tate Modern - photo Anne Van Aerschot


Group portrait of Generation XI with Anne Teresa De Keersmaeker and Christine De Smedt - photo Bart Grietens

Group portrait of Generation XI with members of the staff - photo Bart Grietens

PARTS: OPEN HOUSE

PARTS - OPEN HOUSE - Ballet class: Marta Coronado - Photo: Tine Declerck

PARTS - OPEN HOUSE - Contemporary Class: David Hernandez - Photo: Tine Declerck

Auditions in Brussels & Athens
Auditions in Brussels 2016 - PARTS.Auditions in Athens 2016 - PARTS

PARTS @ WORK #5 & #6

PARTS @ WORK #6 - photo: Tine Declerck
PARTS @ WORK #5- photo: Tine Declerck

PARTS20 celebrations at Beursschouwburg

PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 9 - Renan Martins de Oliveira - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck

 

 

 

P.A.R.T.S. 20

 

 

opening ceremony: Anne Teresa De Keersmaeker, Theo Van Rompay

test